Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na pikantnie z makaronem ryżowym

Łosoś na pikantnie z makaronem ryżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3594

Dodano:

Odsłon: 238

Łosoś marynowany na pikantnie podany z makaronem ryżowym z dodatkiem imbiru, czosnku i ostrej papryczki. Pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe lub kolacyjne.

Składniki

  • filet z łososia 30 dag
  • makaron ryżowy 20 dag
  • imbir starty 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chili 1 szt mała
  • cebula 1 szt mała
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendry do dekoracji
  • marynata:
  • sos sojowy 2 łyżki
  • miód płynny 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy mieszamy z płynnym miodem i sokiem z cytryny. Fileta z łososia zanurzamy w marynacie, odstawiamy na 10 min a następnie odwracamy i odstawiamy na kolejne 10 min.
    Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim łososia. Gdy będzie usmażony przekładamy na talerz i przykrywamy drugim by zbytnio nie wystygł.
    Na patelni ponownie rozgrzewamy masło klarowane /ok. 1 łyżkę/, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chili oraz starty na tarce czosnek i imbir. Smażymy ok. 2 min. często mieszając by składniki się nie przypaliły ani zrumieniły.

  3. Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowany i odsączony makaron ryżowy, mieszając podgrzewamy ok. 2-3 min.
    Porcje makaronu z dodatkami rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki łososia. Posypujemy natką pietruszki lub kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń