Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś marynowany na pikantnie podany z makaronem ryżowym z dodatkiem imbiru, czosnku i ostrej papryczki. Pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe lub kolacyjne.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1013
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 105
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1013
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 105
Składniki
Przygotowujemy marynatę: sos sojowy mieszamy z płynnym miodem i sokiem z cytryny. Fileta z łososia zanurzamy w marynacie, odstawiamy na 10 min a następnie odwracamy i odstawiamy na kolejne 10 min. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim łososia. Gdy będzie usmażony przekładamy na talerz i przykrywamy drugim by zbytnio nie wystygł. Na patelni ponownie rozgrzewamy masło klarowane /ok. 1 łyżkę/, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chili oraz starty na tarce czosnek i imbir. Smażymy ok. 2 min. często mieszając by składniki się nie przypaliły ani zrumieniły.
Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowany i odsączony makaron ryżowy, mieszając podgrzewamy ok. 2-3 min. Porcje makaronu z dodatkami rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki łososia. Posypujemy natką pietruszki lub kolendry.