Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na wodzie a la Okrasa

Łosoś na wodzie a la Okrasa

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1345

Dodano:

Odsłon: 3721

Czy smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie. Oto prosty sposób, jak niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.

Składniki

  • 1 dzwonko łososia
  • skórka i sok z 1/3 cytryny - do zamarynowania ryby
  • 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml soku z kiszonych ogórków
  • 1 łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 dymka - biała część do sosu i szczypiorek do posypania dania
  • rozmaryn - świeży lub suszony
  • sól, pieprz - do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły".

  2. Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek pokrojony w kosteczkę. Chwilę pogotować i dodać sok z kiszonych ogórków oraz miód.

    Kiedy miód się rozpuści, dorzucić ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę, białą część dymki poszatkowaną w krążki oraz świeży, pocięty drobno rozmaryn.

    Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko łososia i smażyć ok 6-7 minut, polewając wywarem rybę - nie trzeba wtedy przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego wywaru, lanego łyżką.

  3. Rybę wyjąć na talerz. Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, aby go zredukować do gęstszego sosu.

  4. Łososia podawać z tak powstałym sosem i posypanego szczypiorkiem - u mnie akurat brak, użyłam odrobinę świeżego rozmarynu. Jako dodatek świetnie pasuje tu kasza jęczmienna i ogórki małosolne.

  5. inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy". W odcinku 31 wybrał się "Na ryby do Gdańska" - czyli dla mnie po sąsiedzku, jako że mieszkam w Gdyni. Zachwyciła mnie ta wersja łososia na soku z ogórków kiszonych. Dziwne połączenie, ale smakuje wybornie!

    Okrasa polecał też zamianę ogórka kiszonego i soku ze słoja od tychże ogórków, na ogórka małosolnego i sok z kiszenia małosolnych. Na pewno wypróbuję taką wersję wkrótce, bo przecież sezon na małosolne już powoli raczkuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 czerwca 2014 Myślę o zamianie łososia na inną rybkę, np.karpia.Mógłby być? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 03 czerwca 2014 Pycha! Ślicznie i bardzo apetycznie się prezentuje! :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 02 czerwca 2014 superowa ryba a w takim troszkę dziwnym połączeniu musi wybornie smakować:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 02 czerwca 2014 Uwielbiam program "Okrasa łamie przepisy" . ten chyba przegapiłam :( Bardzo ciekawy przepis, wart wypróbowania :)) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

janka13 02 czerwca 2014 Pięknie pokazana rybka,od razu chciałoby się ją zjeść. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń