Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś to ryba, która dzięki sporej zawartości tłuszczu – naturalnego nośnika smaku – jest wyśmienita w każdej postaci. Świetnie komponuje się z dodatkami. Prawdziwym rarytasem jest łosoś pod pierzynką z warzyw i kremowego serka.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 245
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1463
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8926
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 245
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1463
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8926
Składniki
Opłucz filet z łososia i podziel na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Lekko posól i popieprz.
Umyj por. Usuń najciemniejszą, zieloną część oraz korzenie. Resztę pokrój na plasterki.
Pokrój na cząstki pomidory koktajlowe.
Rozgrzej na patelni około 2 łyżki masła klarowanego. Zeszklij na nim plasterki pora.
Posól pora i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dołóż na patelnię pomidory.
Duś warzywa przez kilka minut – aż odparuje nadmiar wody z pomidorów.
Dodaj do warzyw serek i tymianek. Wymieszaj. Duś jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ułóż kawałki łososia w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przykryj sosem z patelni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20-25 minut.
Łososia pod pierzynką podawaj z porcją gotowanych lub pieczonych ziemniaków.