Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, zdrowy i smaczny obiadek:) Danie to często nazywane jest rybą po grecku, choć ponoć z Grecją nie ma nic wspólnego:)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 417
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 196
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 383
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9300
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 417
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 196
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 383
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9300
Składniki
Użyłam świeżego łososia, więc rybę należy oczyścić, umyć, pokroić i delikatnie posolić, zostawić na ok 1 godz (można też użyć ryby mrożonej). W tym czasie obieramy nasze warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach, por natomiast drobno siekamy. Rozgrzewamy dwie patelnie, podlewamy odrobina oleju. Na jednej delikatnie rumienimy por, a na drugiej pod przykryciem dusimy nasze warzywa, aż będą miękkie, solimy je do smaku (ja dodałam mojej mieszanki warzywnej) i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Por dodajemy do podduszonych warzyw. Następnie wlewamy nasz przecier pomidorowy, wodę i wszystko to doprawiamy szczyptą pieprzu, pieprzu cayenne, oregano, lubczykiem oraz solą, jeżeli smak tego wymaga. Mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Łososia oprószamy delikatnie mąką i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumienił. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy całość naszymi warzywami. Naczynie nakrywamy przykryciem lub folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego pieca i zapiekamy. Czas zapiekania zależy od wielkość kawałków naszej ryby. Pokroiłam łososia na kawałki o grubości ok 5 cm, wiec całość zapiekałam ok 1 godziny. Jeżeli rybę podsmażymy mocniej na patelni to możemy również skrócić nasz czas pieczenia w piecu. Tak przygotowana ryba smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno na drugi dzień:) Smacznego!