Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, zdrowy i smaczny obiadek:) Danie to często nazywane jest rybą po grecku, choć ponoć z Grecją nie ma nic wspólnego:)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 21
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 288
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4589
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 21
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 288
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4589
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Składniki
Użyłam świeżego łososia, więc rybę należy oczyścić, umyć, pokroić i delikatnie posolić, zostawić na ok 1 godz (można też użyć ryby mrożonej). W tym czasie obieramy nasze warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach, por natomiast drobno siekamy. Rozgrzewamy dwie patelnie, podlewamy odrobina oleju. Na jednej delikatnie rumienimy por, a na drugiej pod przykryciem dusimy nasze warzywa, aż będą miękkie, solimy je do smaku (ja dodałam mojej mieszanki warzywnej) i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Por dodajemy do podduszonych warzyw. Następnie wlewamy nasz przecier pomidorowy, wodę i wszystko to doprawiamy szczyptą pieprzu, pieprzu cayenne, oregano, lubczykiem oraz solą, jeżeli smak tego wymaga. Mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Łososia oprószamy delikatnie mąką i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumienił. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy całość naszymi warzywami. Naczynie nakrywamy przykryciem lub folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego pieca i zapiekamy. Czas zapiekania zależy od wielkość kawałków naszej ryby. Pokroiłam łososia na kawałki o grubości ok 5 cm, wiec całość zapiekałam ok 1 godziny. Jeżeli rybę podsmażymy mocniej na patelni to możemy również skrócić nasz czas pieczenia w piecu. Tak przygotowana ryba smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno na drugi dzień:) Smacznego!