Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś pod warzywami

Łosoś pod warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 987

Dodano:

Odsłon: 1734

Lekki, zdrowy i smaczny obiadek:) Danie to często nazywane jest rybą po grecku, choć ponoć z Grecją nie ma nic wspólnego:)

Składniki

  • 1 kg łososia (można też oczywiście użyć innej ryby, wedle uznania)
  • ok 10 średnich marchewek
  • polowa dużego korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • połowa dużego pora
  • odrobina mąki do oprószenia
  • olej rzepakowy
  • odrobina soku z cytryny
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • sól ( ja użyłam mojej solnej mieszanki warzywnej- patrz w moje przepisy)
  • pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • oregano
  • odrobina liści lubczyku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Użyłam świeżego łososia, więc rybę należy oczyścić, umyć, pokroić i delikatnie posolić, zostawić na ok 1 godz (można też użyć ryby mrożonej).
    W tym czasie obieramy nasze warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach, por natomiast drobno siekamy. Rozgrzewamy dwie patelnie, podlewamy odrobina oleju. Na jednej delikatnie rumienimy por, a na drugiej pod przykryciem dusimy nasze warzywa, aż będą miękkie, solimy je do smaku (ja dodałam mojej mieszanki warzywnej) i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Por dodajemy do podduszonych warzyw. Następnie wlewamy nasz przecier pomidorowy, wodę i wszystko to doprawiamy szczyptą pieprzu, pieprzu cayenne, oregano, lubczykiem oraz solą, jeżeli smak tego wymaga. Mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.

  2. Łososia oprószamy delikatnie mąką i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumienił. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy całość naszymi warzywami. Naczynie nakrywamy przykryciem lub folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego pieca i zapiekamy. Czas zapiekania zależy od wielkość kawałków naszej ryby. Pokroiłam łososia na kawałki o grubości ok 5 cm, wiec całość zapiekałam ok 1 godziny. Jeżeli rybę podsmażymy mocniej na patelni to możemy również skrócić nasz czas pieczenia w piecu.

    Tak przygotowana ryba smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno na drugi dzień:)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń