Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś tikka masala to ciekawe połączenie soczystej i wyrazistej w smaku ryby oraz aromatycznych przypraw, które przeniosą cię w podróż do Indii. Perfekcyjnie doprawiony filet z łososia w marynacie z jogurtu greckiego oraz soku z cytryny jest niesamowicie odświeżający. To danie idealnie sprawdzi się zarówno na wyjątkowy rodzinny obiad, jak i elegancką kolację z drugą połówką.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7894
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7894
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Przygotuj przyprawę. Wszystkie składniki przełóż na patelnię i praż na bardzo małym ogniu przez 3-5 minut, bez zrumienienia.
Ostudź i przełóż mieszankę do szczelnego słoiczka.
Przygotuj łososia. Filet z łososia pokrój na mniejsze płaty za pomocą ostrego noża.
Do dużej miski dodaj jogurt, łyżkę z wcześniej przygotowanej przyprawy, imbir, czosnek, sok z cytryny, chili i kurkumę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej pasty.
Włóż kawałki łososia do miski i delikatnie wymieszaj całość rękoma. Odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kawałki łososia przez 3-4 minuty lub do ładnego zbrązowienia. Odwróć i smaż z drugiej strony przez 3 minuty.
Łososia tikka masala podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.