Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 229

Delikatny łosoś zapiekany w cieście francuskim.

Składniki

  • 500 g - fileta z łososia
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 - jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś w cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

  2. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty (powinno ich być dwa razy więcej niż kawałków łososia).

  3. Zamarynowaną rybę ułożyć na kwadracie ciasta, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć drugim kwadratem i skleić (na brzegach można zrobić wzorki, np. widelcem). W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ryby, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń