Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś w cieście francuskim to idealne połączenie elegancji i prostoty. Delikatna, soczysta ryba w towarzystwie szpinakowej warstwy jest otulona chrupiącym ciastem francuskim z nutą pistacji i soli morskiej. Przystawkę serwuj na ciepło lub na zimno. Świetnymi dodatkami będzie lekki sos koperkowy, świeża sałata z cytrynowym dressingiem lub pieczone warzywa.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 358
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54783
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2969
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 618
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 639
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 358
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54783
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2969
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 618
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 639
Składniki
Filet z łososia umyj i osusz na ręczniku papierowym, po czym pokrój na paski o szerokości ok. 3-4 cm. W miseczce wymieszaj składniki marynaty i mocno natrzyj rybę powstałą marynatą. Przełóż zamarynowanego łososia do podłużnego naczynia, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotuj szpinak. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i krótko przesmaż. Następnie dodaj serek i mieszaj, aż ten się rozpuści. Wrzuć szpinak (możesz użyć świeżego lub mrożonego) i przesmażaj ok. 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i przetnij go na pół. Jedną połowę potnij na paski, nieco szersze niż zamarynowane paski łososia. Drugą połowę potnij na taką samą ilość pasków – będę służyły za wierzch. Na każdym pasku ułóż małą porcję szpinakowo-serowego farszu, a na nim pasek łososia. Na rybie ułóż kolejną, małą porcję szpinaku. Boki ciasta, wystające poza rybę posmaruj roztrzepanym żółtkiem lub jajkiem. Pasek ciasta francuskiego ułóż na przygotowaną „piramidkę” i dokładnie sklej boki ciasta, dociskając palcami lub dociśnij widelcem marginesy ciasta. W razie potrzeby rozciągnij lekko górny fragment ciasta francuskiego, aby był w stanie przykryć szpinak i łososia.
Przełóż łososiowe paszteciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na suchej patelni podpraż obrane pistacje, po czym drobno je posiekaj. Pistacjami, ziarnami czerwonego pieprzu i kryształkami soli posyp łososiowe kieszonki. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut.
Łososia w cieście francuskim podawaj od razu po upieczeniu lub po schłodzeniu jako przystawka na zimno.