Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w marynacie miodowo - imbirowej

Przepis dnia 2016-08-05
Łosoś w marynacie miodowo - imbirowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24814

Dodano:

Odsłon: 4552

Dzisiaj zapraszam na smakowitego i aromatycznego łososia otulonego w słodką marynatę na bazie miodu gryczanego i sosu sojowego z dodatkiem świeżego imbiru. Marynata jest prostym sposobem na dodanie wyrazistego smaku rybie oraz urozmaicenie zwykłego obiadu. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • filet z łososia
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki miodu gryczanego
  • kawałek imbiru (około 2 cm)
  • pieprz grubo mielony
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze porcje. W miseczce mieszamy ze sobą słodki sos sojowy, miód gryczany*, olej oraz sok z cytryny i dodajemy starty na tarce imbir (marynatę najlepiej zmiksować dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników). Następnie doprawiamy ją solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy nią kawałki ryby i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów (na min. 1,5 godziny). Po tym czasie smażymy łososia z obu stron, podlewając go pozostałą marynatą.

    * wybrałam miód gryczany, ponieważ ma charakterystyczny i wyrazisty, lekko ostry smak.

  2. Gotowego łososia podałam z ryżem pełnoziarnistym i dzikim oraz lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych w chrzanowym sosie winegret.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń