Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-08-2016
Dzisiaj zapraszam na smakowitego i aromatycznego łososia otulonego w słodką marynatę na bazie miodu gryczanego i sosu sojowego z dodatkiem świeżego imbiru. Marynata jest prostym sposobem na dodanie wyrazistego smaku rybie oraz urozmaicenie zwykłego obiadu. Serdecznie polecam :)
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19338
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13076
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1729
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232193
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19338
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13076
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1729
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232193
Składniki
Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze porcje. W miseczce mieszamy ze sobą słodki sos sojowy, miód gryczany*, olej oraz sok z cytryny i dodajemy starty na tarce imbir (marynatę najlepiej zmiksować dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników). Następnie doprawiamy ją solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy nią kawałki ryby i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów (na min. 1,5 godziny). Po tym czasie smażymy łososia z obu stron, podlewając go pozostałą marynatą. * wybrałam miód gryczany, ponieważ ma charakterystyczny i wyrazisty, lekko ostry smak.
Gotowego łososia podałam z ryżem pełnoziarnistym i dzikim oraz lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych w chrzanowym sosie winegret. Życzę smacznego! :)