Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w sosie pomidorowo - czosnkowym

Łosoś w sosie pomidorowo - czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24908

Dodano:

Odsłon: 1471

Propozycja na soczystego i delikatnego łososia duszonego w wyrazistym w smaku sosie pomidorowo - czosnkowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe i pożywne :)

Składniki

  • filet z łososia
  • sól morska
  • masło
  • SOS:
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru (trzcinowego lub brzozowego)
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet z łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, które delikatnie oprószamy z obu stron solą morską.

  2. Następnie przygotowujemy sos. Koncentrat mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy 2 ząbki czosnku, cukier trzcinowy i odrobinę soli do smaku. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.


    Kawałki łososia smażymy na rozgrzanym maśle po 1 min. z każdej strony.

  3. Następnie na patelnię dolewamy przygotowany sos pomidorowo - czosnkowy, polewając także kawałki łososia.

    Patelnię przykrywamy i dusimy całość przez 2 minuty.

  4. Gotową rybkę wraz z sosem podajemy z kawałkami świeżego pomidora i koperkową kaszą bulgur.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń