Do góry

Dania główne Przepis na:

łosoś w wodorostach na ryżowych nitkach

łosoś w wodorostach na ryżowych nitkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2175

Dodano:

Odsłon: 191

10 minutowe danie fit bezglutenowe - łosoś w marynacie tare podany na wodorostach wakame i makaronie ryżowym

Składniki

  • łosoś surowy - ok 200 g/na osobę
  • makaron ryżowy nitki - 1/4 opakowania na osobę
  • wodorosty wakame - 1 łyżka w suchej masie/ osobę
  • marynata tare prawie jakońska (DomowaPiwniczka) - 1/4 szklanki / 1 porcję ryby (opcjonalnie sos teriyaki)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zalewam wrzątkiem w jednej misce makaron ryżowy a w drugiej trochę wodorostów.

    Suszone wodorosty, chłonąc wodę, zwiększają swoją objętość ponad 10-krotnie, więc potrzebuję ich niewiele, a naczynie spore :)




  2. Łososia dokładnie myję i zalewam marynatą tare na chwilę, może 5 minut.

    Przepis na marynatę jest prosty i podaje go jako marynata tare - prawie japońska tutaj https://smaker.pl/przepis-marynata-tare-prawie-japonska,123850,domowapiwniczka.html
    (a w skrócie mieszam 1:1 melasę trzcinową z sosem sojowym tamari)





  3. Łososia nasączonego marynatą wrzucam na rozgrzaną grillową patelnię i opiekam z każdej strony. Trwa to jakieś 10 minut.

    (opcjonalnie można upiec w piekarniku 200 stopni - czas wydłuża się do 20 min)

  4. Makaron odsączam z wody.
    Z wodorostów także wylewam wodę i dodaję je do makaronu - mieszam.
    Układam na talerzu, dekoruję świeżo mielonym pieprzem.


    Aneks:
    Żadnych przypraw, żadnej soli. Sos sojowy wystarczająco wyposaża potrawę w słony smak. Czasami wrzucam plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu, ale chyba bardziej z przyzwyczajenia, bo marynata ma tak intensywny smak i aromat, że całkowicie dominuje inne dodatki. Jeśli mam dużo czasu, łosoś marynuje się dłużej, ale wtedy dodaję mniej marynaty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń