Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
10 minutowe danie fit bezglutenowe - łosoś w marynacie tare podany na wodorostach wakame i makaronie ryżowym
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13361
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4211
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 412
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 460
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13361
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4211
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 412
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 460
Składniki
Zalewam wrzątkiem w jednej misce makaron ryżowy a w drugiej trochę wodorostów. Suszone wodorosty, chłonąc wodę, zwiększają swoją objętość ponad 10-krotnie, więc potrzebuję ich niewiele, a naczynie spore :)
Łososia dokładnie myję i zalewam marynatą tare na chwilę, może 5 minut. Przepis na marynatę jest prosty i podaje go jako marynata tare - prawie japońska tutaj https://smaker.pl/przepis-marynata-tare-prawie-japonska,123850,domowapiwniczka.html (a w skrócie mieszam 1:1 melasę trzcinową z sosem sojowym tamari)
Łososia nasączonego marynatą wrzucam na rozgrzaną grillową patelnię i opiekam z każdej strony. Trwa to jakieś 10 minut. (opcjonalnie można upiec w piekarniku 200 stopni - czas wydłuża się do 20 min)
Makaron odsączam z wody. Z wodorostów także wylewam wodę i dodaję je do makaronu - mieszam. Układam na talerzu, dekoruję świeżo mielonym pieprzem. Aneks: Żadnych przypraw, żadnej soli. Sos sojowy wystarczająco wyposaża potrawę w słony smak. Czasami wrzucam plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu, ale chyba bardziej z przyzwyczajenia, bo marynata ma tak intensywny smak i aromat, że całkowicie dominuje inne dodatki. Jeśli mam dużo czasu, łosoś marynuje się dłużej, ale wtedy dodaję mniej marynaty.