Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
10 minutowe danie fit bezglutenowe - łosoś w marynacie tare podany na wodorostach wakame i makaronie ryżowym
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2761
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3614
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 539
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6934
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2761
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3614
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 539
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6934
Składniki
Zalewam wrzątkiem w jednej misce makaron ryżowy a w drugiej trochę wodorostów. Suszone wodorosty, chłonąc wodę, zwiększają swoją objętość ponad 10-krotnie, więc potrzebuję ich niewiele, a naczynie spore :)
Łososia dokładnie myję i zalewam marynatą tare na chwilę, może 5 minut. Przepis na marynatę jest prosty i podaje go jako marynata tare - prawie japońska tutaj https://smaker.pl/przepis-marynata-tare-prawie-japonska,123850,domowapiwniczka.html (a w skrócie mieszam 1:1 melasę trzcinową z sosem sojowym tamari)
Łososia nasączonego marynatą wrzucam na rozgrzaną grillową patelnię i opiekam z każdej strony. Trwa to jakieś 10 minut. (opcjonalnie można upiec w piekarniku 200 stopni - czas wydłuża się do 20 min)
Makaron odsączam z wody. Z wodorostów także wylewam wodę i dodaję je do makaronu - mieszam. Układam na talerzu, dekoruję świeżo mielonym pieprzem. Aneks: Żadnych przypraw, żadnej soli. Sos sojowy wystarczająco wyposaża potrawę w słony smak. Czasami wrzucam plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu, ale chyba bardziej z przyzwyczajenia, bo marynata ma tak intensywny smak i aromat, że całkowicie dominuje inne dodatki. Jeśli mam dużo czasu, łosoś marynuje się dłużej, ale wtedy dodaję mniej marynaty.