Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli głównej, które przygotujemy w zaledwie 15 minut. Dodatkiem do łososia jest aromatyczny sos cytrynowo - koperkowy oraz zielone papryczki padron (Pimientos de Padrón) - przysmak bardzo popularny w północnej części Hiszpanii. W Polsce najczęściej dostępna jest ich łagodna odmiana. Hiszpanskie Pimientos de Padrón są bardziej pikantne.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94072
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2785
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2338
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94072
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2785
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2338
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietankę oraz skórkę cytrynową i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek. Sos doprawiamy ksylitolem, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy*. * Jeśli chcemy bardziej zagęścić sos, to dodajmy do niego płaską łyżeczkę mąki pszennej. Można ją wcześniej wymieszać ze śmietanką lub przesiać przez sito bezpośrednio do sosu. W diecie bezglutenowej do zagęszczenia sosu świetnie sprawdzi się mieszanka mąki ryżowej z ziemniaczaną, a w diecie keto mąka kokosowa lub mąka z nasion chia.
Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
Papryczki myjemy i osuszamy (nie urywamy ogonków). Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy z oliwek i wrzucamy papryczki. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz pieprzem (tylko w łagodnej wersji papryczek padron). * Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.
Usmażone filety wykładamy na talerze i podajemy z sosem oraz papryczkami padron. Danie możemy wzbogacić o ulubiony dodatek węglowodanowy - ryż, kaszę, ziemniaki lub świeże pieczywo.