Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w mojej kuchni. Dzisiaj zapraszam Was na łososia z sosem cytrynowym, którego przygotowanie zajmie kilka chwil. Sos jest wyrazisty oraz bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdzi się także do innych gatunków ryb.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4277
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2563
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2882
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11218
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4277
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2563
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2882
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11218
Składniki
Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok z jej połówki. Do skórki i soku dodajemy jogurt, musztardę, cukier puder oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę, a następnie cały czas miksując powoli dolewamy oliwę. Powstały sos doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
Usmażone filety wykładamy na talerze i podajemy z sosem cytrynowym, który możemy wzbogacić także ulubionymi ziołami. Świetnie sprawdzi się świeży tymianek lub koperek.