Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w mojej kuchni. Dzisiaj zapraszam Was na łososia z sosem cytrynowym, którego przygotowanie zajmie kilka chwil. Sos jest wyrazisty oraz bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdzi się także do innych gatunków ryb.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6317
Polecam.
Odsłon: 344
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6317
Polecam.
Odsłon: 344
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Składniki
Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok z jej połówki. Do skórki i soku dodajemy jogurt, musztardę, cukier puder oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę, a następnie cały czas miksując powoli dolewamy oliwę. Powstały sos doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
Usmażone filety wykładamy na talerze i podajemy z sosem cytrynowym, który możemy wzbogacić także ulubionymi ziołami. Świetnie sprawdzi się świeży tymianek lub koperek.