Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś z sosem szafranowym i grillowaną cukinią

Łosoś z sosem szafranowym i grillowaną cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4171

Dodano:

Odsłon: 1249

Tym daniem podbiłyśmy serca naszych ukochanych;)))

Składniki

  • filet z łososia, 100 ml wytrawnego wina białego, 100 ml śmietany 30 %, szczypta szafranu, liść laurowy, drobno posiekana szalotk
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś z sosem szafranowym i grillowaną cukinią

Przygotowanie

  1. Łososia okrawamy z tłuszczu i kroimy na porcje jakie chcemy podać. Tłuszcz i resztki z łososia obgotowujemy w mieszance wina, szalotki, liścia laurowego, soli, pieprzu. Płyn musi się zredukować około 3/4. Rodzynki moczymy w occie balsamicznym. Cukinie kroimy w talarki, solimy i odstawiamy. Przecedzamy łososia. Do czystego płynu dodajemy śmietanę, szafran, redukujemy do konsystencji sosu i doprawiamy do smaku. W tym samym czasie osuszamy cukinie, rozpuszczamy masło i olej na patelni grillowej, odstawiamy do miseczki. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy rodzynki z octem balsamicznym i dodajemy cukinie.Doprawiamy sola, cukrem i pieprzem. Powinniśmy uzyskać słodko-kwaśny smak. Łososia smażymy z każdej strony około minuty. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygł. Sos szafranowy wlewamy na talerz, wkładamy łososia i posypujemy pistacjami. Obok układamy cukinię...smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń