Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś zapiekany z czerwonym pesto

Łosoś zapiekany z czerwonym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2577

Dodano:

Odsłon: 16809

Błyskawiczny, smaczny obiad

Składniki

  • łosoś, 2 dzwonka lub 2 filety
  • pesto z suszonych pomidorów, 3 - 4 łyżki
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • szczypiorek posiekany, 3-4 łyżki
  • pomidorki koktajlowe, 12 sztuk
  • sól morska, do smaku
  • Pieprz czarny świeżo zmielony, do smaku
  • Pesto z suszonych pomidorów:
  • suszone pomidory, 5 - 7 sztuk
  • olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami, 2-3 łyżki
  • orzeszki pinii, garść
  • parmezan tarty, garść
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś zapiekany z czerwonym pesto

Przygotowanie

  1. Łososia doprawić solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować pesto z suszonych pomidorów (całość zmiksować blenderem), i wymieszać je z jogurtem naturalnym.

  2. Pesto wyłożyć na łososia, posypać połową szczypiorku. Pomidorki przekroić na połówki i włożyć je do naczynia z łososiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika ( 200 stopni). Zapiekać około 20 minut. Można włączyć funkcję grilla i lekko zrumienić. Przed podaniem posypać resztą szczypiorku i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń