Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebab to tradycyjna potrawa bliskowschodnia, którą znamy najlepiej w wariancie fast food – jako płatki pieczonego na rożnie mięsa podawane z warzywami w bułce lub tortilli. W rzeczywistości istnieje bardzo wiele wariantów tego dania. Tradycyjny, turecki lula kebab możesz przygotować na grillu. Upieczesz go na szampurach (szpikulcach do szaszłyków). Taki kebab smakuje wyśmienicie z ormiańskim chlebkiem lawasz. Trudno upiec go w domowych warunkach według oryginalnego przepisu, ale według poniższego uzyskasz bardzo podobny.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3439
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6882
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 314
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3439
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6882
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 314
Składniki
Dwukrotnie zmiel mięso, słoninę, czosnek i cebulę przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach. Dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj dłońmi mięsną masę – musi się bardzo dobrze związać, by kebab nie rozpadł się w trakcie grillowania. Wstaw masę mięsną na co najmniej godzinę do lodówki.
Rozkrusz do wody drożdże. Dodaj cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn wymieszaj z resztą mąki, solą i masłem na gładkie, elastyczne ciasto. Wyreguluj jego konsystencję ilością mąki. Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski i odstaw jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
Nagrzej piekarnik do 230°C. Ponownie wyrób ciasto i podziel na 4 porcje. Po kolei rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Placki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika i wypiekaj przez kilka minut. Upieczone ułóż jeden na drugim i przykryj ściereczką, by nie wyschły.
Podziel mocno schłodzone mięso na 4 kule. Z każdej uformuj na szampurach cienki wałeczek. Rób to szybko, by mięso nie zdążyło ogrzać się w dłoniach. Upiecz na mocno rozgrzanym grillu, co pewien czas obracając szampury.
Ułóż upieczone kebaby na chlebkach lawasz. Posyp posiekaną natką pietruszki, cebulą i nasionami granatu. Zwiń chlebki w rulon.