Do góry

Dania główne Przepis na:

Madras curry

Madras curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 664

Dodano:

Odsłon: 328

Miał by przepis na zupę pho – archetyp, fantastycznego, wietnamskiego dania – jest przepis na indyjskie curry. Kolejny w ostatnim czasie – po przepisie na butter chicken. Choroba mnie zmogła, Ania ugotowała pięć litrów koszernej pomidorowej, którą będziemy jeść najpewniej przez tydzień, pho musi poczekać. W lodówce została wołowina i pyanie co z nia zrobić. Tak, wpadł mi w ręce przepis na madras curry. To potrawa typowa dla południowo-wschodnich regionów Indii. Od ilości przypraw może zakręcić się w głowie, i o to chodzi!

Składniki

  • 850 g wołowiny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 goździki
  • 4 strączki zielonego kardamonu
  • 1 zielona i 1 czerwona papryka chilli pokrojona w krążki
  • 3 cm startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka mielonych nasion kminu
  • 200 ml bulionu wołowego
  • kolendra i dymka do przybrania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na kawałki 2-2,5 cm

  2. W woku lub na patelni o grybym dnie rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, goździki i kardamon. Ciągle mieszając, smażymy przez pięć minut. Dodać papryczki chilli, starty imbir i czosnek, smażyć 1,5 minuty.

  3. odać pastę curryi smażyć przez kolejne 1,5 minuty.

  4. Włożyć mięso i smażyć przez 8 minut, aż się zrumieni.

  5. Dodać kmin, i wywar. Dusić przez 45-60 minut, aż mieso będzie miękkie.

  6. Całość udekorować kolendrą i dymką, podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń