Do góry

Dania główne Przepis na:

Majonezowe pałki drobiowe panierowane w solonych chipsach

Majonezowe pałki drobiowe panierowane w solonych chipsach

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49334

Dodano:

Odsłon: 547

Proponuję Wam dzisiaj pyszny sposób, w jaki możecie przygotować pałki z kurczaka. Mięso w majonezowo- parmezanowej marynacie po upieczeniu jest bardzo soczyste i pachnące. Jednocześnie każdy kawałek kurczaka przyjemnie chrupie nam w ustach dzięki pysznej chipsowej panierce. To będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów podawania pałek z kurczaka. Wy też go wypróbujcie a na pewno zakochacie się w przepisie i smaku przygotowanego dania.

Składniki

  • pałki z kurczaka 6 sztuk
  • marynata:
  • majonez Kielecki 1 słoiczek (170 ml)
  • parmezan 70 g
  • sól, pieprz czarny mielony
  • panierka:
  • chipsy ziemniaczane solone (karbowane) 1 opakowanie (130 g)
  • bułka tarta 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • czosnek 1 sztuka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Majonezowe pałki drobiowe panierowane w solonych chipsach

Przygotowanie

  1. Pałki kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, osuszamy na papierowym ręczniku.
    Do miski wlewamy majonez, dodajemy odrobinę soli, mielonego pieprzu do smaku oraz parmezan starty na tarce.
    Składniki dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki kurczaka w ten sposób, aby całe mięso pokryte zostało marynatą.
    Zamarynowane mięso odkładamy na 1- 2 godziny do lodówki.
    Chipsy łamiemy na drobne kawałeczki. Według mnie najprostsza metoda to otworzenie paczki z chipsami i łamanie ich rękami przez opakowanie od zewnątrz*.

    * Bez otworzenia nie polecam próbować tej metody łamania chipsów, bo zwyczajnie paczuszka wypełniona powietrzem i ugniatana od zewnątrz pęknie a chipsy się wysypią.

  2. Połamane drobno chipsy przesypujemy do miski, dodajemy do nich bułkę tartą. W tak przygotowanej mieszance panierujemy zamarynowane pałki drobiowe i układamy na kratce z wyposażenia piekarnika.
    Czosnek w łupince kroimy na połowę, układamy również na kratce. Teraz kratkę delikatnie wsuwamy do piekarnika, pod spód wkładamy blaszkę, aby tłuszcz miał gdzie ściekać podczas pieczenia mięsa. Pałki kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń