Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny sycylijski makaron. To pyszne i wartościowe danie. Smak dojrzałych bakłażanów i pomidorów przywodzi na myśl wakacje na słonecznej Sycylii.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 812
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2830
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 942
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1685
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14592
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 812
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2830
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 942
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1685
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14592
Składniki
Cebulę posiekać i wrzucić do rondla. Podsmażać na 3 łyżkach oliwy z oliwek.
Pomidory pokroić na duże kawałki.
Do rondla wrzucić pęczek bazylii i po około minucie pomidory, posolić i gotować na małym ogniu przez 25 minut (aż zmiękną).
Wyjąć bazylię na kilka minut przed końcem gotowania. Pozbyć się skórek z pomidorów, a następnie zmielić za pomocą młynka.
Bakłażany umyć i pokroić i smażyć na oliwie z oliwek przez 1-2 minuty.
Makaron gotować aż będzie al dente. Odcedzić i przełożyć na talerz. Polać sosem z pomidorów. Dodać smażone bakłażany, udekorować paroma listkami bazylii i posypać startą ricottą.