Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron cannelloni zachwyca kremową konsystencją i głębokim smakiem. Delikatne rurki makaronu są wypełnione mieszanką świeżego szpinaku i ricotty, tworząc harmonijną kombinację smaków i tekstur. Całość jest zapiekana pod bogatym sosem beszamelowym, który dodaje potrawie aksamitności i wyrazistości. Nie musisz się obawiać, że przygotowanie dania będzie pracochłonne ze względu na mozolne nadziewanie rurek. Wykorzystaj rękaw cukierniczy lub zwykły woreczek spożywczy z uciętym rogiem, aby uzyskać równomierne i estetyczne faszerowanie makaronu.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2032
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 437
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2032
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 437
Składniki
Przygotuj sos beszamelowy. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj przesianą mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka zasmażka. Cienką strużką wlewaj mleko do uzyskania aksamitnego sosu. Dopraw solą i mieloną gałką muszkatołową, po czym gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje i będzie przypominał konsystencję budyniu.
Szpinak dokładnie opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj przez 5 minut, po czym odsącz na sicie i lekko ostudź. Posiekaj liście szpinaku na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż, aż zacznie ładnie pachnieć. Wrzuć szpinak, dopraw solą (i ewentualnie pieprzem) i podsmażaj przez kilka minut, aby usunąć nadmiar wody i nadać szpinakowi maślano-czosnkowy smak.
W misce wymieszaj podsmażony szpinak z serem ricotta, jajkiem i ok. 3 łyżkami parmezanu. Dodaj ok. 100 ml sosu beszamelowego i wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać farsz.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na dnie naczynia do pieczenia rozsmaruj kilka łyżek sosu beszamelowego. Resztę sosu umieść w rękawie cukierniczym lub woreczku (i odetnij róg). Napełniaj sosem makaronowe rurki i umieszczaj je w naczyniu, układając blisko siebie. Gotową zapiekankę polej sosem beszamelowym, posyp resztą parmezanu i przykryj brytfankę pokrywą. Wstaw do pieca na ok. 15 minut, po czym odkryj pokrywę i trzymaj w piecu kolejne 15 minut (lub dłużej, aż makaron będzie miękki).
Gotowy makaron cannelloni wyjmij z piekarnika, odczekaj ok. 5 minut i podawaj. Dla podkręcenia smaku możesz posypać suszonym koperkiem lub rozmarynem.