Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron cannelloni z mięsem mielonym to włoski klasyk, który jest prosty do przygotowania, a smakuje przepysznie i stanowi sycący obiad dla całej rodziny. Cannelloni to duże rurki makaronu nadziewane soczystym mięsnym farszem, do którego możesz użyć mięsa wołowego (najczęściej stosowane) lub mięsa wieprzowego. Do tego danie zwieńczone jest sosem pomidorowym oraz serem, a z dodatkiem ziół, zabierze Cię w podróż do słonecznych Włoch.
patelnia, miska, deska do krojenia, łyżeczka, nóż
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5482
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29831
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 243
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19520
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1092
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5482
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29831
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 243
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19520
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1092
Składniki
Weź jedną cebulkę i posiekaj na drobno w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę, podsmażaj ok. 3 minut. W międzyczasie posiekaj czosnek i dodaj do smażącej się cebulki. Smaż jeszcze ok. 1 minuty. Po tym czasie przełóż na patelnię mięso mielone i łopatką drobno je rozbij, aby nie tworzyły się większe kulki. Zagniataj, aż połączy się mięso z cebulką i czosnkiem. W tym czasie dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię i oregano. Dodaj 200 ml passaty pomidorowej i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Możesz również dodać listki posiekanego oregano lub bazylii. Zamieszaj jeszcze pół minuty wraz z sosem. Smażymy łącznie ok. 7-10 minut.
Przygotuj sos pomidorowy. Możesz użyć do tego małej miseczki. Połącz szklankę passaty z oregano, solą, pieprzem. Możesz dodać również krojonych ziół. Na koniec dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Tak przygotowany sos przelej do naczynia żaroodpornego (tylko około 1/2 przygotowanego sosu), tak, aby przykryć spód naczynia.
Przygotuj rurki makaronu i niegotowane wcześniej rurki (można je wcześniej namoczyć w wodzie). Wypełnij je farszem z mięsa mielonego. Najłatwiej będzie nakładać łyżeczką wprost z patelni. Gdy każda rurka makaronowa zostanie wypełniona, przełóż je do naczynia. Najlepiej, aby nie były na sobie ułożone, ale równolegle obok siebie, uzupełniając naczynie.
Resztkę sosu pomidorowego dolej na wierzch makaronu. Mozzarellą oraz żółtym serem posyp górę makaronu, a następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Makaron z mięsem mielonym przykryj folią aluminiową, aby ser stopił się dopiero pod koniec pieczenia. Przygotowany makaron wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Po 20 minutach zdejmij folię aluminiową i zapiekaj kolejne 10 minut. Tak przygotowane cannelloni posyp na koniec parmezanem i przyozdób listkami świeżych ziół.