Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron caprese to doskonałe połączenie smaków, które nawiązuje do tradycyjnej włoskiej sałatki. Składa się z soczystych pomidorów, aromatycznej bazylii i kremowej mozzarelli, co zapewnia świeżość i bogactwo smaku. Danie jest szybkie i łatwe do przygotowania, dzięki czemu idealnie nadaje się na lekki obiad lub ciepłą kolację. Kolorowe składniki sprawiają, że potrawa prezentuje się apetycznie na talerzu. Makaron caprese to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie różnorodność i nie obawiają się przełamywać klasycznych przepisów.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do garnka makaron i gotuj go do poziomu al dente (ok. 10 minut lub według czasu na opakowaniu). W tym czasie umyj, osusz i pokrój pomidorki na połowy. Odłóż. W dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekane ząbki czosnku, aby zaczęło ładnie pachnieć. Za pomocą szczypiec przełóż ugotowany makaron na patelnię, wymieszaj, aby makaron pokrył się czosnkową oliwą. W razie potrzeby wlej na patelnię 2-3 łyżki wody z gotowanego makaronu. Następnie dorzuć połówki pomidorów, dopraw solą, czarnym pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni.
Makaron caprese wykładaj na talerze, posyp pokruszoną mozzarellą i listkami bazylii. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.