Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym

Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9132

Dodano:

Odsłon: 369

W domowym zaciszu możemy wyczarować chińczyka jeszcze smaczniejszego niż te z dowozu:). Co ważne są to zazwyczaj dania bardzo szybkie w wykonaniu, nie musimy więc obawiać się o godziny spędzone w kuchni. Warto zaopatrzyć się w kilka ważnych dla tej kuchni składników.

Składniki

  • 300g wołowiny
  • 2 papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 100g mrożonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 opakowanie makaronu chow mein
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę drobno siekamy, paprykę i papryczki chilli kroimy w paski, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

  2. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa poza groszkiem, smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, dodajemy groszek. Dusimy przez około 40 minut aż mięso i warzywa zmiękną.

  3. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z nim mięso i warzywa. Posypujemy natką pietruszki, szczypiorem i sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń