Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z makaronu dyniowego to ciekawe i bardzo smaczne danie. Taka zapiekanka to dobry sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 454
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 454
Składniki
Oczyszczoną z nasion dynię ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temp 180 stopni, ostudzić. Widelcem wydrążyć makaron, wymieszać z posiekanym szczypiorem, szczyptą soli i pieprzu.
Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, posiekany por, czosnek i pieczarki. Wymieszać z pokrojonym w kostkę mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć połowę makaronu dyniowego i mięso z pieczarkami. Przykryć pozostałym makaronem.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, pieprzem i startym żółtym serem, zalać zapiekankę.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temp 190 stopni. Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.