Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron farfalle z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą, w delikatnym sosie pomidorowym

Makaron farfalle z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą, w delikatnym sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 3655

To danie jest bardzo proste i bardzo smakowite. Kilka prostych składników, 15 minut i mamy smaczny obiad. Do dzieła:)!

Składniki

  • 400g makaronu farfalle
  • 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 300g świeżego szpinaku
  • 100ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
  • 100g startego sera
  • olej
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy szpinak i posiekaną cebulę. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, dolewamy 1 szklankę wody oraz passatę. Dusimy przez 10 minut, po tym czasie wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje.

  3. Makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy starym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń