Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron fusilli z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem

Makaron fusilli  z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 897 Ocena: 17164

Dodano:

Odsłon: 4121

Czyż makaron nie lubi sera ? Ja twierdzę, że się doskonale komponują. PS : świeży tuńczyk powinien być użyty, u nas trudno dostępny, użyłem z puszki.

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 250 g tuńczyka
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g krojonych pomidorów bez skórki z puszki
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 500 g makaronu fusilli
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 g parmezanu
  • sól
  • Pieprz cayenne
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron fusilli z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek po obraniu drobno posiekałem. Natkę pietruszki opłukałem, osuszyłem, również posiekałem. W głębokiej patelni rozgrzałem olej, podsmażyłem cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodałem pomidory z puszki i posiekane suszone pomidory.
    W garnku z wrzącą i osoloną wodą zagotowałem makaron.
    Gdy makaron był prawie gotowy wrzuciłem do sosu , do którego dodałem tuńczyka, oliwki, kapary i posiekaną natkę pietruszki, podgrzałem, zestawiłem z kuchenki. Na tarce o drobnych oczkach starłem połowę parmezanu, dodałem do sosu, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Na koniec posypałem resztą parmezanu startego w cienkie wiórki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://www.rngkitchen.pl/

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń