Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron penne z sosem arrabbiata

Makaron penne z sosem arrabbiata

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 651

Dodano:

Odsłon: 689

Wspaniale ostre danie, dla fanów papryczki chili ;)

Składniki

  • 250 g makaronu, np penne
  • papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3-4 fileciki anchois, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 400 g pomidorów w puszcze lub 400 g passaty pomidorowej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, chili – całe – przekuwamy w kilku miejscach, np nożem i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym/średnim ogniu około 10 minut.

  2. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy obok.

  3. astępnie na patelnię dodajemy czosnek i anchois, smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty, dodajemy passatę lub pomidory z puszki i oregano. Dusimy na średnim ogniu przez 6-7 minut.

  4. Patelnię zdejmujemy z ognia, sos łączymy z makaronem i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 listopada 2017 "Wspaniale ostre danie, dla fanów papryczki chili ;)"

Chili to dla mnie xD Lubię takie smaki, a czym ostrzej, tym lepiej ;)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń