Makaron po sycylijsku to prawdziwa uczta inspirowana wulkanicznym krajobrazem Etny. Złocisty makaron tworzy „górę”, na której spoczywają pyszne kawałki bakłażana symbolizujące ziemię. Bogaty, czerwony sos pomidorowy przypomina gorącą lawę spływającą po stokach wulkanu. Całość wieńczy porcja startego sera (parmezanu i twardej ricotty) – niczym płatki śniegu na szczycie Etny zimą. Każdy kęs to wybuch smaków – od słodyczy pomidorów, po aksamitność bakłażana i wyrazistość słonego sera. To danie pełne aromatu i sycylijskiego charakteru będzie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
Makaron po sycylijsku
Składniki
Bakłażan:
- 800 g bakłażana
- 2 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki soli i czarnego pieprzu
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- ok 80 ml wytrawnego białego wina - opcjonalnie
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
- ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- po ½ łyżeczki soli, cukru i pieprzu
- 300 g makaronu świderki, muszelki lub rurki
Podanie:
- ok 100 g twardego sera ricotta
- ok 80 g parmezanu
Składniki
Bakłażan:
- 800 g bakłażana
- 2 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki soli i czarnego pieprzu
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- ok 80 ml wytrawnego białego wina - opcjonalnie
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
- ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- po ½ łyżeczki soli, cukru i pieprzu
- 300 g makaronu świderki, muszelki lub rurki
Podanie:
- ok 100 g twardego sera ricotta
- ok 80 g parmezanu

Etapy przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bakłażana dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Skrop olejem, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wymieszaj. Rozłóż na blasze i piecz ok. 20 minut. Po tym czasie przewróć warzywa i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij blaszkę i ostudź bakłażany.
W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu do poziomu al dente.
Przygotuj sos. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż ok. 20 sekund, następnie dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i trzymaj na ogniu 2-3 minuty. Wlej na patelnię wino (jeśli używasz), podsmażaj chwilę, aby alkohol wyparował, a w międzyczasie zeskrob dno patelni. Dodaj passatę pomidorową, suszone zioła, płatki czerwonej papryki, sól, cukier i pieprz. Gotuj i mieszaj ok. 15 minut. Na koniec dodaj upieczony bakłażan, wymieszaj, zagotuj i od razu wyłącz. Nie trzymaj na ogniu bakłażana zbyt długo, aby nie zamienił się w papkę.
Na talerz wyłóż porcję ugotowanego makaronu oraz porcję bakłażanowo-pomidorowego sosu. Wierzch dania zwieńcz wiórkami ricotty i parmezanu. Możesz udekorować listkami bazylii. Makaron po sycylijsku jest gotowy do serwowania.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1395
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 897
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1395
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 897



Składniki
- 800 g bakłażana
- 2 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki soli i czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- ok 80 ml wytrawnego białego wina - opcjonalnie
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
- ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- po ½ łyżeczki soli, cukru i pieprzu
- 300 g makaronu świderki, muszelki lub rurki
- ok 100 g twardego sera ricotta
- ok 80 g parmezanu
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bakłażana dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Skrop olejem, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wymieszaj. Rozłóż na blasze i piecz ok. 20 minut. Po tym czasie przewróć warzywa i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij blaszkę i ostudź bakłażany.
W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu do poziomu al dente.
Przygotuj sos. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż ok. 20 sekund, następnie dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i trzymaj na ogniu 2-3 minuty. Wlej na patelnię wino (jeśli używasz), podsmażaj chwilę, aby alkohol wyparował, a w międzyczasie zeskrob dno patelni. Dodaj passatę pomidorową, suszone zioła, płatki czerwonej papryki, sól, cukier i pieprz. Gotuj i mieszaj ok. 15 minut. Na koniec dodaj upieczony bakłażan, wymieszaj, zagotuj i od razu wyłącz. Nie trzymaj na ogniu bakłażana zbyt długo, aby nie zamienił się w papkę.
Na talerz wyłóż porcję ugotowanego makaronu oraz porcję bakłażanowo-pomidorowego sosu. Wierzch dania zwieńcz wiórkami ricotty i parmezanu. Możesz udekorować listkami bazylii. Makaron po sycylijsku jest gotowy do serwowania.
Danie wygląda rewelacyjnie i smakowicie.;)