Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron po sycylijsku to prawdziwa uczta inspirowana wulkanicznym krajobrazem Etny. Złocisty makaron tworzy „górę”, na której spoczywają pyszne kawałki bakłażana symbolizujące ziemię. Bogaty, czerwony sos pomidorowy przypomina gorącą lawę spływającą po stokach wulkanu. Całość wieńczy porcja startego sera (parmezanu i twardej ricotty) – niczym płatki śniegu na szczycie Etny zimą. Każdy kęs to wybuch smaków – od słodyczy pomidorów, po aksamitność bakłażana i wyrazistość słonego sera. To danie pełne aromatu i sycylijskiego charakteru będzie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8671
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7267
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4971
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327939
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8671
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7267
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4971
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327939
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bakłażana dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Skrop olejem, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wymieszaj. Rozłóż na blasze i piecz ok. 20 minut. Po tym czasie przewróć warzywa i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij blaszkę i ostudź bakłażany.
W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Wrzuć makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu do poziomu al dente.
Przygotuj sos. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż ok. 20 sekund, następnie dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i trzymaj na ogniu 2-3 minuty. Wlej na patelnię wino (jeśli używasz), podsmażaj chwilę, aby alkohol wyparował, a w międzyczasie zeskrob dno patelni. Dodaj passatę pomidorową, suszone zioła, płatki czerwonej papryki, sól, cukier i pieprz. Gotuj i mieszaj ok. 15 minut. Na koniec dodaj upieczony bakłażan, wymieszaj, zagotuj i od razu wyłącz. Nie trzymaj na ogniu bakłażana zbyt długo, aby nie zamienił się w papkę.
Na talerz wyłóż porcję ugotowanego makaronu oraz porcję bakłażanowo-pomidorowego sosu. Wierzch dania zwieńcz wiórkami ricotty i parmezanu. Możesz udekorować listkami bazylii. Makaron po sycylijsku jest gotowy do serwowania.