Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron "zielono mi"

Makaron zielono mi

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48539

Dodano:

Odsłon: 960

Makaron fusilli z sosem mięsno- serowym, z mnóstwem zielonych dodatków. Zdrowo, smacznie i świeżo.

Składniki

  • makaron fusilli 400g
  • świeży groszek zielony 10 dkg
  • szczypior 1 pęczek
  • nać z pietruszki 1/2 pęczka
  • sos: mielone mięso wieprzowe (u mnie łopatka) 30 dkg
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser mozzarella (tarty) 150g
  • śmietanka kremówka 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka (płaska)
  • tłuszcz do smażenia 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotować sos mięsno- serowy: Mięso wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażyć na tłuszczu. Dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Mięso podlać 150 ml wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać do sosu posiekaną nać pietruszki, wlać zawiesinę z mąki i śmietanki, wsypać mozzarellę. Sos zagotować, podgrzewać do momentu rozpuszczenia sera.

    Groszek zielony wrzucić do lekko osolonej wody, gotować do miękkości. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby groszek zachował piękny, zielony kolor.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać polany sosem, posypany siekanym szczypiorkiem, pozostałą posiekaną natką pietruszki oraz zielonym groszkiem.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń