Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ryżowy z polędwiczką wieprzową

Makaron ryżowy z polędwiczką wieprzową

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 935

Dodano:

Odsłon: 3214

Smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z makaronem ryżowym i polędwiczką wieprzową z orientalną nutką.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa, 1 szt. (ok 500 g)
  • makaron ryżowy wstążki, 200 g (1 op.)
  • mieszanka chińska, 400 g
  • sos sojowy, 3 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • świeży imbir, 1 łyżeczka (startego na małych oczkach)
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, 2 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron ryżowy z polędwiczką wieprzową

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek.
    Następnie kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski.

  2. Pokrojoną polędwiczkę zalewamy sosem sojowym i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do “przegryzienia”.

  3. Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.

  4. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy polędwiczki, ok 2-3 min.

  5. Następnie dodajmy mieszankę chińską i smażymy ok 2 min.

  6. Po tym czasie dodajemy makaron.

  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem (można dodać jeszcze odrobinkę sosu sojowego).

  8. Chwilkę smażymy mieszając, zdejmujemy z ognia i serwujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń