Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron tagliatelle z tego przepisu jest wyjątkowo miękki i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania wystarczą dwa składniki – mąka i jajka. Niezbędne jest też poświęcenie odrobiny czasu, ale efekt przerośnie wszystkie oczekiwania. Z powodzeniem możesz ten makaron przygotować wyłącznie za pomocą wałka i ostrego noża, ale jeśli dysponujesz specjalną maszyną, możesz skrócić czas przyrządzenia tagliatelle .
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13294
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 507
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9875
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13294
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 507
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9875
Składniki
Na blacie uformuj kopiec przesianej mąki. Zrób w środku dołek i wbij do niego jajka. Wymieszaj całość widelcem, a następnie rękoma.
Powoli wsypuj mąkę od brzegów do środka, dokładnie mieszając. Naciskaj dłońmi na ciasto i składaj je do środka. Powtarzaj czynność przez ok. 10 minut lub do uzyskania gładkiej i miękkiej konsystencji.
Uformuj z ciasta kulę i owiń ją szczelnie folią spożywczą. Odstaw na 10-20 minut.
Odwiń folię i podziel ciasto na kilka części, pracując jednocześnie na jednej z nich. Rozwałkuj kawałek wałkiem na równy, gładki płat makaronu o odpowiedniej grubości 2-4 mm, w zależności od indywidualnych preferencji. Podsypuj placek mąką w trakcie pracy, by ciasto nie sklejało się samo ze sobą.
Złóż rozwałkowany placek kilkukrotnie w harmonijkę. Ostrym nożem odcinaj paski o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozwiń paski makaronu.
Oprósz makaron mąką i odłóż na bok w formie gniazdek.
Makaron tagliatelle z przepisu możesz ugotować lub zamrozić na surowo.
Wkładaj paski na osolony wrzątek i gotuj przez ok. 8-10 minut do miękkości. Podawaj z ulubionym sosem i dodatkami.