Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj przygotowałam jajecznicę z kurkami. Przepisu nie wrzucałam, bo jest banalny:) A dzisiaj z reszty kurek przyrządziłam sos kurkowy. Jeszcze nim pachnie w całej kuchni...
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 725
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 725
Składniki
Makaron gotujemy:)
W rondlu o dość dużej pojemności lub w garnku z grubym dnem, roztapiamy masło, smażymy cebulę i pokrojony w paseczki boczek. Kiedy cebula będzie zeszklona, dorzucamy kurki. Oczywiście kurki przedtem myjemy, zaparzamy w wodzie z solą ok.5 minut. Potem kroimy w drobne kawałki. Smażymy dalej na maśle razem z cebulą i boczkiem.
Gdy cebulka będzie się rumienić, zalewamy bulionem. Chwilkę gotujemy i zaciągamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Ja już nie soliłam. Bulion nadał słoności, a kurki były gotowane w osolonej wodzie, jak dla mnie wystarczy. Gdy sos zgęstnieje, dorzucamy dużo zielonej pietruszki. Jeżeli nie zgęstnieje wystarczająco, możemy zaciągnąć odrobiną mąki.