Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3776
Dodano: 22.07.2011
Odsłon: 5345
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Makaron gotujemy:)
W rondlu o dość dużej pojemności lub w garnku z grubym dnem, roztapiamy masło, smażymy cebulę i pokrojony w paseczki boczek. Kiedy cebula będzie zeszklona, dorzucamy kurki. Oczywiście kurki przedtem myjemy, zaparzamy w wodzie z solą ok.5 minut. Potem kroimy w drobne kawałki. Smażymy dalej na maśle razem z cebulą i boczkiem.
Gdy cebulka będzie się rumienić, zalewamy bulionem. Chwilkę gotujemy i zaciągamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Ja już nie soliłam. Bulion nadał słoności, a kurki były gotowane w osolonej wodzie, jak dla mnie wystarczy. Gdy sos zgęstnieje, dorzucamy dużo zielonej pietruszki. Jeżeli nie zgęstnieje wystarczająco, możemy zaciągnąć odrobiną mąki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

madziak 16 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Masło, boczek, smietana - istna bomba kaloryczna :) Ale co tam, kilka razy w roku można sobie pozwolić. Dziś robiłam sosik kurkowy z ziemniakami, na kolacje grzanki również z tymi grzybami, (przepis ze smakera - polecam), a jutro obiadek wg Twojego przepisu :) Pozdrawiam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz