Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj przygotowałam jajecznicę z kurkami. Przepisu nie wrzucałam, bo jest banalny:) A dzisiaj z reszty kurek przyrządziłam sos kurkowy. Jeszcze nim pachnie w całej kuchni...
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6096
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9089
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8560
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5895
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6096
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9089
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8560
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5895
Składniki
Makaron gotujemy:)
W rondlu o dość dużej pojemności lub w garnku z grubym dnem, roztapiamy masło, smażymy cebulę i pokrojony w paseczki boczek. Kiedy cebula będzie zeszklona, dorzucamy kurki. Oczywiście kurki przedtem myjemy, zaparzamy w wodzie z solą ok.5 minut. Potem kroimy w drobne kawałki. Smażymy dalej na maśle razem z cebulą i boczkiem.
Gdy cebulka będzie się rumienić, zalewamy bulionem. Chwilkę gotujemy i zaciągamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Ja już nie soliłam. Bulion nadał słoności, a kurki były gotowane w osolonej wodzie, jak dla mnie wystarczy. Gdy sos zgęstnieje, dorzucamy dużo zielonej pietruszki. Jeżeli nie zgęstnieje wystarczająco, możemy zaciągnąć odrobiną mąki.