Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić makaron w sosie orzechowym? Znajdziesz setki przepisów na takie danie, choćby w kuchni azjatyckiej, w której orzechy wykorzystuje się do wytrawnych dań znacznie częściej niż kuchni polskiej. Poniższy przepis pochodzi z ...opakowania polskiego makaronu! Są w nim składniki typowe dla rodzimych dań. Orzechy nadają sosowi ciekawej tekstury i przyjemnej słodyczy.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1091
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1073
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13024
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1091
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1073
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13024
Składniki
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Pokrój cebulę w kosteczkę i podsmaż na maśle klarowanym.
Posiekaj drobno orzechy i dołóż do cebuli. Smaż przez chwilę.
Połącz zawartość patelni z twarogiem. Dodaj starty na tarce o dużych oczkach parmezan (odłóż trochę do dekoracji). Wymieszaj. Smaż, aż parmezan się roztopi. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połącz sos z makaronem w naczyniu żaroodpornym. Przysyp przekrojonymi na pół pomidorkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przed 10 minut.
Podawaj makaron z sosem orzechowym udekorowany świeżymi listkami bazylii i parmezanem.