Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na makaron w sosie warzywnym, pyszne, wegetariańskie i sycące danie, serdecznie polecam :-)
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 949
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 949
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
1. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i smażymy do zeszklenia. Sypiemy oregano. następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Pietruszkę i marchewki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki, a papryki w paseczki. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. 3. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojoną pietruszkę z marchewką. Gdy się przysmażą dodajemy też pieczarki, które odrobinę solimy, pieprzymy i sypiemy oregano. Smażymy, aż pieczarki puszczą wodę i będzie widać, że są podsmażone. W tym momencie możemy też dodać pokrojoną drobno cukinię. 4. Sypiemy mieloną słodką papryką. Następnie dodajemy filiżankę mrożonego groszku (na filmiku dodałam groszek z marchewką). I smażymy chwilkę. 5. Następnie dodajemy różyczki brokuła (najlepiej, jeżeli są podzielone na mniejsze części) i smażymy przez ok. 4 minut. 6. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron. Wrzątek solimy - 3 łyżeczki soli - makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente. 7. Następnie dodajemy 2 papryki pokrojone w paseczki i smażymy przez 2-3 minuty. 8. Dodajemy pomidory z puszki oraz wlewamy 500 ml passaty pomidorowej. I dusimy przez ok. 3 minuty. Dodajemy pół łyżeczki cukru i sypiemy bazylię. 9. Następnie wlewamy 200 ml śmietanki 30% i ze śmietanką gotujemy przez ok. 2 minuty. Na koniec do sosu dodajemy trochę tartego sera grana padano, szczyptę ostrej papryki i ewentualnie trochę soli. Podajemy posypane tartym serem grana padano, smacznego :-)