Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie warzywnym

Makaron w sosie warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2512

Dodano:

Odsłon: 3319

Proponuję dziś przepis na makaron w sosie warzywnym, pyszne, wegetariańskie i sycące danie, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g makaronu np. kokardki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki (lub mrożona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cukinia (ewentualnie)
  • filiżanka mrożonego groszku
  • 1 brokuł
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 papryki (np. żółta i czerwona)
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ser grana padano
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka, szczypta ostrej papryki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron w sosie warzywnym

Przygotowanie

  1. 1. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i smażymy do zeszklenia. Sypiemy oregano. następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    2. Pietruszkę i marchewki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki, a papryki w paseczki. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.

    3. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojoną pietruszkę z marchewką. Gdy się przysmażą dodajemy też pieczarki, które odrobinę solimy, pieprzymy i sypiemy oregano. Smażymy, aż pieczarki puszczą wodę i będzie widać, że są podsmażone. W tym momencie możemy też dodać pokrojoną drobno cukinię.

    4. Sypiemy mieloną słodką papryką. Następnie dodajemy filiżankę mrożonego groszku (na filmiku dodałam groszek z marchewką). I smażymy chwilkę.

    5. Następnie dodajemy różyczki brokuła (najlepiej, jeżeli są podzielone na mniejsze części) i smażymy przez ok. 4 minut.

    6. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron. Wrzątek solimy - 3 łyżeczki soli - makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente.

    7. Następnie dodajemy 2 papryki pokrojone w paseczki i smażymy przez 2-3 minuty.

    8. Dodajemy pomidory z puszki oraz wlewamy 500 ml passaty pomidorowej. I dusimy przez ok. 3 minuty. Dodajemy pół łyżeczki cukru i sypiemy bazylię.

    9. Następnie wlewamy 200 ml śmietanki 30% i ze śmietanką gotujemy przez ok. 2 minuty. Na koniec do sosu dodajemy trochę tartego sera grana padano, szczyptę ostrej papryki i ewentualnie trochę soli.

    Podajemy posypane tartym serem grana padano, smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń