Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z bazylią, podany w lekkiej, zielonej odsłonie to prosty, a jednocześnie bardzo aromatyczny posiłek. To idealny wybór na szybki obiad lub kolację. Połączenie świeżych liści bazylii, szpinaku i oliwy daje orzeźwiający smak, który przenosi prosto do Włoch. Przygotuj to danie razem z nami.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358179
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358179
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 181
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, ale zostaw odrobinę wody z gotowania – może się przydać do rozrzedzenia sosu.
W blenderze zmiksuj liście bazylii, szpinak, czosnek, orzeszki (jeśli używasz), starty parmezan i oliwę z oliwek na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i – jeśli lubisz – kilkoma kroplami soku z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu.
Wrzuć ugotowany makaron z powrotem do garnka lub na patelnię i dodaj przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie, aby makaron dobrze się pokrył.
Podawaj od razu, posypując odrobiną parmezanu i dekorując świeżą bazylią. Możesz dodać również kilka kropel oliwy na wierzch.