Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z bazylią, podany w lekkiej, zielonej odsłonie to prosty, a jednocześnie bardzo aromatyczny posiłek. To idealny wybór na szybki obiad lub kolację. Połączenie świeżych liści bazylii, szpinaku i oliwy daje orzeźwiający smak, który przenosi prosto do Włoch. Przygotuj to danie razem z nami.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 758
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22797
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15205
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4910
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45734
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 758
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22797
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15205
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4910
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45734
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, ale zostaw odrobinę wody z gotowania – może się przydać do rozrzedzenia sosu.
W blenderze zmiksuj liście bazylii, szpinak, czosnek, orzeszki (jeśli używasz), starty parmezan i oliwę z oliwek na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i – jeśli lubisz – kilkoma kroplami soku z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu.
Wrzuć ugotowany makaron z powrotem do garnka lub na patelnię i dodaj przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie, aby makaron dobrze się pokrył.
Podawaj od razu, posypując odrobiną parmezanu i dekorując świeżą bazylią. Możesz dodać również kilka kropel oliwy na wierzch.