Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z boczkiem i kurczakiem

Makaron z boczkiem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51824

Dodano:

Odsłon: 780

Tym razem postanowiłem nie gotować osobno makaronu. Może nie jest to wykwintne danie, składniki są dość okrojone, jednak smak jest nie do opisania.

Składniki

  • 125 g makaronu chow mein
  • 250 g surowego boczku
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g mini pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 pęczek natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z boczkiem i kurczakiem

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy na kawałki, jakie wolicie. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni (opcjonalnie wlewamy łyżkę oleju), po kilku minutach wlewamy sos sojowy.



    Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, dodajemy posiekaną cebulę.



    Pieczarki oczyszczamy, dodajemy do całości, dusimy pod przykryciem.



    Filet z kurczaka kroimy na duże kawałki, przekładamy na patelnię.



    Całość podlewamy wrzątkiem, wrzucamy makaron i dusimy do jego miękkości. Kilka minut przed końcem przyrządzania dania, dodajemy cukier i sos.



    Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.



    Całość podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń