Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy makaron z boczkiem i szpinakiem to danie obfitujące w różne smaki. Jest lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne. Chrupiący boczek dodaje potrawy słoności i ciekawej tekstury. Całość jest szybka i łatwa w przygotowaniu – wystarczy 20 minut. Z pewnością także posmakuje całej rodzinie.
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 119
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 119
Składniki
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając sobie ok. 50 ml wody z gotowania.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużym ogniu rozgrzej suchą patelnię. Dodaj porwany boczek i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i cebulę. Trzymaj całość na ogniu przez kolejne 2 minuty. Dosyp wszystkie przyprawy i wymieszaj.
Dodaj porwany szpinak i mieszaj do momentu lekkiego zwiędnięcia. Wlej śmietanę i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj ricottę i wymieszaj całość do całkowitego połączenia.
Wsyp na patelnię ugotowany makaron razem z odłożoną wcześniej wodą. Wymieszaj, by sos dobrze oblepił pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Makaron z boczkiem i szpinakiem podawaj na ciepło, udekorowany siekaną natką pietruszki.