Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z boczniakami i porem

Makaron z boczniakami i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 641

Dodano:

Odsłon: 153

Makaron z dodatkiem boczniaków, pora, czosnku i natki pietruszki, czyli aromatyczne i smaczne danie wegetariańskie.

Składniki

  • Makaron po 100 g suchego na osobę
  • Boczniaki 250 g
  • Por około 200 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki kilka gałązek
  • Sól
  • Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

  2. Por obrać, umyć i pokroić na cienkie półplasterki.

  3. Pokrojony por smażyć przez około 5 minut na trzech łyżkach rozgrzanego oleju.

  4. Boczniaki umyć, odciąć twarde końcówki i pokroić na cienkie paski.

  5. Pokrojone boczniaki dodać do smażącego się pora, doprawić solą do smaku i smażyć, aż do odparowania wody.

  6. Czosnek obrać i drobno posiekać.

  7. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.

  8. Czosnek i natkę dodać dodać do boczniaków i pora. Smażyć jeszcze przez około trzy minuty, ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił.

  9. Podawać z dowolnym rodzajem makaronu. U mnie dziś było spaghetti :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń