Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z borówkami

Makaron z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48620

Dodano:

Odsłon: 1544

Zwyczajne, proste danie, bez którego nie możemy się obejść latem. Dzisiaj wersja borówkowa, chociaż oczywiście taki makaron równie cudownie smakuje z truskawkami czy malinami.

Składniki

  • makaron nitki 300 g
  • borówki 0.5 l
  • jogurt naturalny 400 g
  • śmietana 18% 200 g
  • cukier według uznania
  • garść świeżej mięty
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Borówki przepłukać pod wodą, osączyć na sicie. Połowę borówek
    zblendować z jogurtem, cukrem (ilość taka, jaka nam odpowiada) i listkami świeżej mięty. Do masy borówkowej dodać pozostałe owoce i śmietanę, całość wymieszać.
    Gotowym sosem polać makaron, podawać.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń