Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny makaron tagliatelle z brokułami i wędzonym schabem w sosie śmietanowym. Danie jest proste oraz błyskawiczne w przygotowaniu, ale dostarczy kubkom smakowym niesamowitych doznań. Wszystkie składniki tworzą niezwykle zgraną kompozycję, a świeży tymianek dodaje daniu świeżości, wyrazistości i pięknego aromatu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na małe różyczki i również gotujemy je al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 - 5 minut), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie. Następnie dodajemy do niej pokrojony w paski schab oraz rozgnieciemy przez praskę czosnek. Smażymy przez chwilę do momentu uwolnienia aromatu. Zawartość patelni zalewamy śmietanką, zagotowujemy i doprawiamy sos solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Powstały sos mieszamy z ugotowanym makaronem oraz brokułami. Danie wykładamy na talerze i podajemy ze świeżym tymiankiem.
WSKAZÓWKI Jeśli lubicie jeszcze bardziej wyraziste dania, to możecie wyostrzyć jego smak dodatkiem parmenanu. Parmezan możecie dodać podczas przygotowania sosu lub posypać nim już gotowe danie.