Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest banalnie proste, a jednocześnie pyszne, pożywne i zdrowe. Pachnie bosko i ciekawie prezentuje się na talerzu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Składniki
Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku –wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, przelewam ciepłą woda i zostawiam pod przykryciem, by nie ostygł. Mięso kroję w mniejsze kawałki, posypuję przyprawami i odstawiam na bok. Obieram cebulę i kroję w kostkę. Rozgrzewam głęboką patelnię z masłem i czerwoną papryką (uwaga, by jej nie przypalić). Na rozgrzany tłuszcz z przyprawą wkładam ugotowaną ciecierzycę. Dokładnie mieszam i podsmażam przez 2-3 minuty. Usmażoną przekładam na talerz i odstawiam na chwilę na bok. Na tej samej patelni rozgrzewam ponownie masło. Na gorące wkładam kurczaka z przyprawami i co jakiś czas mieszając, smażę, aż się lekko zrumieni. Wtedy dodaję pokrojoną cebulę, mieszam i smażę razem –krótko, tylko do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodaję podsmażoną ciecierzycę, mieszam, chwilę smażę i podlewam szklanką wody. Doprowadzam do zagotowania. Raz jeszcze mieszam, po czym zmniejszam grzanie, przykrywam i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 15 minut. Mniej więcej w połowie sprawdzam czy nie trzeba dolać wody –ja zazwyczaj odrobinę dolewam, by cały czas mieć na patelni sos. Po 15 minutach dodaję pokrojone w paski liście szpinaku oraz ugotowany i jeszcze nadal gorący makaron. Mieszam tak, by pokrył się sosem z dna patelni, sprawdzam smak i jeśli trzeba doprawiam. I gotowe, smacznego!.