Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z cukinią i boczkiem

Makaron z cukinią i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2190

Dodano:

Odsłon: 663

Makaron mogłabym jeść codziennie :) Nieważne czy z zawiesistym sosem, czy z samą oliwą, czosnkiem i ziołami ???? To danie jest bardzo proste, a ponieważ do sosu śmietanowego dorzuciłam też sporo boczku, to nawet mój mięsożerny mąż był zadowolony :)

Składniki

  • Makaron kokardki - 350 g
  • Boczek wędzony surowy - 350 g
  • Cukinia - 1 szt. (średnia)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1 szt. (średnia)
  • Jajka - 1 szt.
  • Śmietana 18% - 5 łyżek
  • Kurkuma - 1/4 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Bazylia - do smaku
  • Oregano - do smaku
  • Ser żółty - do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu aż się wytopi z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy chwilę aż się zeszkli. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i startą na grubych oczkach cukinię (ze skórką). Dolewamy troszkę wody i całość chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem i doprawiamy do smaku.

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z naszym śmietanowym sosem. Posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń