Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny, ale nie masz zbyt wiele czasu? Przetestuj nasz przepis na makaron z cukinią i boczkiem. Gwarantujemy, że będziesz często wracać do tego dania.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 926
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 926
Składniki
Posiekaj cebulę, pokrój boczek na mniejsze kawałki oraz zmiażdż w prasce czosnek. W przypadku braku praski, czosnek pokrój na drobne kawałki. Następnie potnij cukinię na plasterki, możesz zrobić to za pomocą obieraczki do ziemniaków. Na patelnię dodaj odrobinę oleju i wrzuć cebulę razem z czosnkiem. Podsmażaj całość aż do zeszklenia cebuli. W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Do cebuli i czosnku dodaj boczek. Zamieszaj całość. Poczekaj, aż boczek się zarumieni. Smaż wszystko przez około 4 minuty. Po upływie czasu wsyp starty parmezan i wymieszaj z resztą składników.
Wlej śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut. Po zagotowaniu dodaj cukinię pociętą na plasterki i wymieszaj ją ze składnikami. Nie zapomnij o przyprawach, szczypcie soli oraz pieprzu.
Na koniec wrzuć do tego odcedzony makaron i pomieszaj go razem z sosem, tak, aby wszystko tworzyło jednolitą całość. Przygotowane danie możesz przełożyć do misek i do dekoracji dodać odrobinę świeżo posiekanej natki pietruszki. Danie najlepiej przygotowywać w wysokiej patelni, tak aby pomieściła zawartość sosu i całej potrawy.