Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny, ale nie masz zbyt wiele czasu? Przetestuj nasz przepis na makaron z cukinią i boczkiem. Gwarantujemy, że będziesz często wracać do tego dania.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 62
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 60
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 42
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2286
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 62
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 60
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 42
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2286
Składniki
Posiekaj cebulę, pokrój boczek na mniejsze kawałki oraz zmiażdż w prasce czosnek. W przypadku braku praski, czosnek pokrój na drobne kawałki. Następnie potnij cukinię na plasterki, możesz zrobić to za pomocą obieraczki do ziemniaków. Na patelnię dodaj odrobinę oleju i wrzuć cebulę razem z czosnkiem. Podsmażaj całość aż do zeszklenia cebuli. W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Do cebuli i czosnku dodaj boczek. Zamieszaj całość. Poczekaj, aż boczek się zarumieni. Smaż wszystko przez około 4 minuty. Po upływie czasu wsyp starty parmezan i wymieszaj z resztą składników.
Wlej śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut. Po zagotowaniu dodaj cukinię pociętą na plasterki i wymieszaj ją ze składnikami. Nie zapomnij o przyprawach, szczypcie soli oraz pieprzu.
Na koniec wrzuć do tego odcedzony makaron i pomieszaj go razem z sosem, tak, aby wszystko tworzyło jednolitą całość. Przygotowane danie możesz przełożyć do misek i do dekoracji dodać odrobinę świeżo posiekanej natki pietruszki. Danie najlepiej przygotowywać w wysokiej patelni, tak aby pomieściła zawartość sosu i całej potrawy.