Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny, ale nie masz zbyt wiele czasu? Przetestuj nasz przepis na makaron z cukinią i boczkiem. Gwarantujemy, że będziesz często wracać do tego dania.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 70
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6826
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 70
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6826
Składniki
Posiekaj cebulę, pokrój boczek na mniejsze kawałki oraz zmiażdż w prasce czosnek. W przypadku braku praski, czosnek pokrój na drobne kawałki. Następnie potnij cukinię na plasterki, możesz zrobić to za pomocą obieraczki do ziemniaków. Na patelnię dodaj odrobinę oleju i wrzuć cebulę razem z czosnkiem. Podsmażaj całość aż do zeszklenia cebuli. W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Do cebuli i czosnku dodaj boczek. Zamieszaj całość. Poczekaj, aż boczek się zarumieni. Smaż wszystko przez około 4 minuty. Po upływie czasu wsyp starty parmezan i wymieszaj z resztą składników.
Wlej śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut. Po zagotowaniu dodaj cukinię pociętą na plasterki i wymieszaj ją ze składnikami. Nie zapomnij o przyprawach, szczypcie soli oraz pieprzu.
Na koniec wrzuć do tego odcedzony makaron i pomieszaj go razem z sosem, tak, aby wszystko tworzyło jednolitą całość. Przygotowane danie możesz przełożyć do misek i do dekoracji dodać odrobinę świeżo posiekanej natki pietruszki. Danie najlepiej przygotowywać w wysokiej patelni, tak aby pomieściła zawartość sosu i całej potrawy.