Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwestia smaku
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Nastawić do ugotowania makaron. Cukinię pokroić na podłużne słupki o grubości ok. 1 cm. Skropić oliwą, nasmarować startym czosnkiem i podsmażyć przez ok. 5 min na dobrze rozgrzanej patelni (np. grillowej), kilkakrotnie mieszając drewnianą łyżką. Po zrumienieniu wyłączyć ogień a patelnię przykryć folią aluminiową. Suszone pomidory i szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki. Na durszlaku odcedzić makaron a garnek odstawić z powrotem na mały ogień. Wlać do garnka 2 łyżki oliwy i przez chwilę (ok. 30 sekund) podsmażyć w garnku szynkę parmeńską, po czym szybko dodać suszone pomidory, cukinię (przed samym dodaniem można ją odrobinę posolić), tymianek oraz przecedzony makaron i 2 łyżki oliwy. Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają. Przełożyć na podgrzane talerze, dodać pokruszony ser i udekorować dodatkowym tymiankiem.