Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z cukinią, szynką i/lub wędzonym boczkiem

Makaron z cukinią, szynką i/lub wędzonym boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 997

Dodano:

Odsłon: 32704

To mój kolejny letni posiłek:) Bardzo prosty w przygotowaniu:)

Składniki

  • makaron
  • 1 cukinia
  • szynka (ok. 100g) i/ lub boczek wędzony (ok. 300g), zarówno boczek można zastąpić tylko szynką jak i szynkę boczkiem
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietany do gotowania Rama
  • ulubiony żółty ser ok 100g
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • odrobina papryki chili
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente.
    Cukinię dokładnie umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Szynkę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, aż wszystko się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i razem dusimy pod przykryciem przez moment, aż cukinia zmięknie. Delikatnie solimy i pieprzymy.

  2. Żółtka należy rozbełtać widelcem, dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową do smaku oraz odrobinę papryki ostrej. Tak przygotowanym sosem zalać boczek z szynką i cukinią. Wszystko razem wymieszać i dobrze zagrzać, następnie dodać ugotowany makaron. Cały czas mieszając dodawać wcześniej starty ser żółty.
    Danie należy podawać gorące.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 24 czerwca 2014 Uwielbiam takie dania, mogłabym jeść codziennie! :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 czerwca 2014 Czasami potrzebne mi jest danie na szybko i w dodatku smaczne. Zapisuję. :-)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń