Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaron z cykorią"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę lub paski. Cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka. Z cykorii usuń zewnętrzne liście, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć boczek oraz cebulę. Smaż na małym ogniu ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listki cykorii, duś 2-3 min. Następnie wlej wino, duś kilka minut, aż alkohol odparuje. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W dużym garnku zagotuj wodę, odmierzając 1 litr na każde 10 dag makaronu. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól, wrzuć makaron i przykryj garnek pokrywką. Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy.
Gdy się ugotuje, odcedź go na durszlaku (nie przelewaj go wodą, bo wypłuczesz skrobię nadającą mu sprężystość i smak). Makaron włóż z powrotem do garnka w którym się gotował, dodaj zawartość patelni, wymieszaj. Przełóż na talerze, każdą porcję posyp startym parmezanem.
20 minut, porcja: 580 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie