Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta

Przepis dnia 2017-10-10
Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18204

Dodano:

Odsłon: 5163

Prosto, smacznie i ciekawie.

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • oliwa
  • mała cebula
  • pomidory krojone w puszce
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta cynamonu
  • 250 g sera ricotta
  • opakowanie ulubionego makaronu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.

  2. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut.
    Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem. Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty, skropiłem oliwą. Podałem od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 21 września 2017 Ja też lubię makarony :) W tej potrawie jest wszystko co lubię.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń