Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-10-2017
Prosto, smacznie i ciekawie.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1170
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2066
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 495
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1170
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2066
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 495
Składniki
Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut. Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem. Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty, skropiłem oliwą. Podałem od razu.