Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-10-2017
Prosto, smacznie i ciekawie.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut. Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem. Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty, skropiłem oliwą. Podałem od razu.