Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na dynię w pełni. Jeśli właśnie został ci kawałek po upieczeniu ciasta albo przyrządzeniu zupy-kremu, rozważ niecodzienny sposób wykorzystania jesiennego warzywa. Wypróbuj makaron z dynią!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 754
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2053
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 754
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2053
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i zostaw na chwilę na durszlaku do osuszenia.
Pokrój dynię w kostkę. Możesz wykorzystać kawałek wcześniej upieczonej, a jeśli dysponujesz jednie surową, pokrojoną dołóż ją do garnka z makaronem na ostatnich 5 minut gotowania. Po ugotowaniu odcedź ją razem z makaronem.
Pokrój boczek w małą kostkę. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wysmaż boczek. Dodaj na patelnię masło i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Wymieszaj parmezan ze śmietaną. Przełóż na patelnię makaron z dynią. Zalej śmietaną z parmezanem. Duś makaron w śmietanie, co pewien czas mieszając. Gdy śmietana się zredukuje, dopraw całość pieprzem. Jeśli chcesz, możesz też dodać odrobinę soli. Spróbuj jednak wcześniej sosu – jest już słony od boczku i parmezanu.
Podawaj makaron z dynią gorący, udekorowany listkami bazylii.