Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy to danie pełne głębokiego, morskiego smaku. Dzięki wykorzystaniu pancerzy krewetek sos nabiera wyjątkowego aromatu, który doskonale komponuje się z kremową śmietaną i białym winem. Całość uzupełnia delikatna nutka cytryny oraz świeża natka pietruszki.
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 952
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 147
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 192
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 793
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 952
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 147
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 192
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 793
Składniki
Obieramy krewetki oddzielając mięso od pancerzy. Mięso odkładamy na później, a pancerze zachowujemy do przygotowania sosu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, marchewkę oraz seler. Podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pancerze krewetek i smażymy przez około 5 minut, aż uwolnią intensywny aromat.
Dorzucamy posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy przez 2-3 minuty. Teraz wlewamy białe wino i gotujemy, aż większość płynu odparuje. Następnie dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie przecedzamy sos przez sito, starannie odciskając płyn z pancerzy i warzyw.
Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy krewetki. Obsmażamy przez około 2 minuty z każdej strony, aż staną się jędrne i różowe. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do przecedzonego sosu dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy na małym ogniu, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Przekladamy usmażone krewetki do sosu i delikatnie mieszamy.
Makaron gotujemy al dente( około 7-8 min.). Odcedzamy go i przekładamy na patelnie z krewetkami. Mieszamy, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Danie podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Makaron z krewetkami w pysznym sosie jest już gotowy. Smacznego