Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo szybkie danie, które można podawać z każdym rodzajem makaronów. Mi akurat udało sie kupić makaron z semoliny z pszenicy twardej w kształcie rurek - więc danie wygląda wyjątkowo oryginalnie.
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14626
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 95
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 108
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 341
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14626
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 95
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 108
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 341
Składniki
Do miski nalewamy zimnej wody, wkładamy krewetki i dokładnie myjemy. Następnie obieramy z pancerzyków, nacinamy grzbiet i usuwamy jelito. Obrane i oczyszczone krewetki przekładamy do drugiej miski.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
W tym samym czasie kroimy papryczkę chili i czosnek - w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojony czosnek oraz papryczkę chili. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy krewetki. Gdy przesmażą się lekko z wierzchu (w środku dalej powinny zostać surowe) dolewamy piwo. Czekamy, aż piwo wyparuje, dodajemy część posiekanej natki pietruszki, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Makaron odcedzamy, następnie wrzucamy na patelnię z krewetkami, dodajemy drugą część posiekanej pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i starannie mieszamy.
Smacznego :)