Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym to pyszny posiłek ze świeżych pomidorów i czosnku, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, gotowe w około 20 minut, a jednocześnie dostarcza nieco ekskluzywności do codziennej kolacji, dzięki zawartości krewetek. Całość możesz posypać dodatkowo odrobiną parmezanu dla większej wyrazistości smaku.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2700
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5451
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 249
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2700
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5451
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 249
Składniki
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj krewetki w jednej warstwie i dopraw szczyptą soli. Smaż, aż będą jasnoróżowe, obracając je co około minutę. Przełóż na talerz.
Dodaj pokrojoną drobno cebulę na patelnię i smaż, aż zmięknie, przez około 2-3 minuty. Dołóż czosnek i smaż całość przez kolejne 2 minuty, często mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
Dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny, sól, oregano i płatki czerwonej papryki. Doprowadź całość do wrzenia.
Na patelnię dodaj drobno pokrojone pomidory i passatę pomidorową. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 3-5 minut, często mieszając.
Wymieszaj krewetki z sosem, a następnie dołóż makaron i ponownie przemieszaj.
Posyp makaron z krewetkami w sosie pomidorowym świeżą posiekaną natką pietruszki i podawaj natychmiast.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni.